Statul Roman va cumpara avioane F-16 la mana a doua .

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării Marţi, 23 martie a.c., a avut loc la Palatul Cotroceni şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Traian Băsescu. La şedinţă au participat primul-ministru al României, Emil Boc; ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga; ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea; ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu; ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu; şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota; consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor; purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.(……….) În cadrul şedinţei, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a prezentat concepţia privind comanda şi controlul structurilor de forţe în Armata României, documentul fiind aprobat de către CSAT. Această concepţie permite realizarea unui flux informaţional şi decizional mai eficient. (…………) Ministrul Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru luare în dezbatere şi decizie. Ministrul s-a referit în expunerea sa la implicaţiile cauzate de terminarea, în anii următori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române. De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a prezentat planul de pregătire şi planificare operaţională a efectivelor româneşti suplimentare care vor fi dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan în anul 2010, urmând ca fondurile să fie alocate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. (…………)

Mai sus ati putut citi un citat din Comunicatul de presa din data de 23 martie 2010, ca urmare a Şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.   Un rezumat al acestui comunicat ar fi ca Romania va achizitiona avioane SECOND HAND Lockheed Martin F16  multirol ( multirol = capacitati de lupta mixte : aer-aer  si aer-sol ) . Desigur ca aceasta comanda va trece pe la Parlament ,unde cu siguranta va fi aprobata.  Sub argumentul  ca ,,România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi ”  se vor achizitiona avioane second hand  cu toate ca am fi putut opta pentru un numar mai mic de avioane dar noi ,si mult mai performante ! Comform ziarului Gandul ,din surse militare s-a aflat ca suma ceruta ar fi de circa 1 miliard USD pentru 24  de avioane F 16 ,aceasta fiind o oferta facuta Romaniei  de catre americani datorata parteneriatului strategic militar cu acestia. Romania a avut si alte oferte legate de schimbarea aviatiei si anume pentru  Eurofighter Typhoon , Saab Gripen , Rafale, si multe alte tipuri de avioane mult mai performante ca F 16   .   America trebuie sa scape intr-un fel sau altul de avioanele vechi si  sa scoata profit !   Durata de zbor ramasa pentru F16 este de 10 ani iar vechimea lor este de 25 ani.In felul acesta peste 10 ani va trebui sa achizitionam alte avioane iar pe acestea le casam pentru suma de 100 mil lei vechi  .In timp ce Romania vrea sa cumpere avioane second hand F 16 , tari precum Olanda, Danemarca, Norvegia, Belgia, toate tarile NATO intentioneaza sa isi inlocuiasca flotele de F16 in urmatorii  ani .

Din surse neoficiale am aflat ca modelul de avion care va veni in Romania este F16 Block 50 pe care il vedeti si in cele doua imagini !

Acum va las sa faceti un calcul simplu : Avionul F 16 A/B/C/D costa intre 14.6mil $  si 18.8 mil $ ,un cost total  nu ar depasi 500 mil $   .  AICI MA REFER LA APRATE NOI !      restul sumei pana la aproape 1 miliard  ar fi costuri de intretinere efectuate de americani si imbunatirea performantelor avioanelor second hand  .    Deduceti si voi !

O alta problema  este  aceea ca acest avion este o rabla(in varianta vanduta noua) ! Acum comform spuselor americanilor vom intra intr-un program care ne va favoriza, dupa cei 10 ani de activitate cu F16 ,sa achizitionam aparate F35 !  Vom cheltui noi  alte miliarde de dolari , dar chiar credeti ca F35 e un avion care domina in aer ?Capacitatile sale de zbor si de lupta au fost puse sub semnul intrebarii  chiar de catre americani !

F 35 Lightening II este criticat in special pentru :

-lipsa sa de accelerare

-viteza maxima mica

-desi este Stealth nu reuseste sa evite radarul la fel ca F22

-lipsa de manevrabilitate

-vulnerabilitate cand opereaza ca sprijin la sol

In stanga puteti vizualiza aparatul F35.

Pretul acestuia la ora acutala este de circa 130 milioane $

Romania va cheltui  1 miliard de $   pentru 24 de avioane pentru 10 ani apoi va cheltui alte miliarde pentru a achizitioana F 35 !

Avand la dispozitie o lista extinsa de modele de avioane din diferite tari ,Romania alege ,,FACA-SE IN VOIA AMERICII”


Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s